German Shepherd Özellikleri

German Shepherd  Özellikleri

German Shepherd (Alman Çoban Köpeği)

 

German Shepherd, Alman çoban köpekleri, güçlü kasları, vakur ve asil duruşlarının yanında zeki bakışlarıyla köpek ırkları arasında saygınlığın simgesi gibidir.

 

Alman Çoban Köpeği, AKC'nin 155 köpek ırkından oluşan en popüler listesinde 2. sırada yer alıyor. Bu, Labrador'un hemen arkasında geldikleri ve yalnızca 1920'lerden bu yana eyaletlerde oldukları için sıralamada belki de daha etkileyici oldukları anlamına geliyor.

 

Belki de çok yönlülükleri nedeniyle bu kadar popülerdirler. Onlar harika arkadaşlar, bekçi köpekleri, gösteri köpekleri, polis köpekleri, hizmet köpekleri ve bir köpeğin olabileceği hemen hemen her şeydir (birden fazla farklı hizmet için eğitilmişlerdir).

 

Sadık sadakatleri ve etkileyici fiziği onları bir macera arkadaşı, bir aile aşığı ve durum gerektirdiğinde en çok bakılanları koruyacak kadar güçlü bir köpek yapar.

Safkan bir Alman Çoban Köpeğinin siyah ve çizgili kürküyle büyüleyici görüntüsünün yanında, şık ve zarif yüzlerinin, vakur ve zeki duruşu ile tam bir efsanedir.

 

 Alman Çoban Köpeğinin görünümü güçlü, çok yönlü bir cinse benziyor. Görkemli duruşları denge ve çeviklikle doludur. Vücutları kaslıdır ve orantılıdır. Vücutları uzundan daha uzundur, bu da güçlü yapıyı vurgular.

 

Ön bacakları düzdür, kompakt ayaklarında ise kavisli ayak parmakları ve sıkı pedler bulunur.

 

Tırnaklar siyah ve kısadır. Vücutla orantılı bir kafaya sahipler, ortalama büyüklükte, badem şeklinde kahverengi gözlere sahipler.

 

Onların istikrarlı ifadesi zekadır. Köpek uyanıkken kulaklar sivri ve diktir. Namlu, siyah bir burun ile güçlüdür ve boyun, güçlü bir sırta yol açar. Köpeğin hafif kavisli, gür bir kuyruğu vardır.

 

Heyecanlandıklarında kuyrukları daha belirgin bir şekilde kıvrılır.

 

Gururlu bir yürüyüş, adımlarıyla çok fazla yol kat etmelerine olanak tanır.

 

Ceket, kalın bir astar ile orta uzunlukta, çift kattan oluşur.

 

Kürk 11 farklı renk kombinasyonuyla geliyor. 

 

Bir Alman Çoban köpeği genellikle 9-13 yaşları arasında yaşar.

 

Tarihçesi


Alman Çoban Köpeği, dünya çapındaki popülaritesine rağmen, aslında 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıktı. Bir Alman süvari kaptanının dünyanın en iyi çoban köpeğini yaratma arzusu vardı. Belki bu özel amacına ulaşamadı (bu tartışmaya açık bir konu) ama kesinlikle dünyanın en iyi ve en popüler köpeklerinden birini yarattı.
Kaptan - Von Stephanitz adında bir adam - sonunda Alman çoban köpeklerinin 'alfa' cinsini daraltmaya çalıştı ve farklı cinslerin çeşitliliğini değerlendirmek için belirli bölgeleri dolaştı. Sonunda hayal ettiği varyasyonları buldu, onları yetiştirdi ve daha sonra cinsi Birinci Dünya Savaşı'nda Almanlar tarafından kullanıldı ve onları işçi sınıfı köpeği haline getirdi.

 

Pek çok Alman Çoban köpeği ABD askerleriyle birlikte eve dönmüş olsa da, aslında savaştan önce ABD'de bulunuyorlardı, askerlere ne kadar iyi hizmet verdikleri nedeniyle yeni şöhrete kavuştular.

Ancak o dönemde Amerikalıların Almanya'ya duyduğu nefret nedeniyle AKC, bu cinse Alman Çoban Köpeği yerine 'Çoban Köpeği' adını verdi. Daha sonra isim tekrar değiştirildi, ama yeterince komik olan isimler neredeyse iki cinsi sağlıklı bir şekilde ayırıyordu: Amerikalılar Alman Çoban Köpeklerini şovmenlik için yetiştirdiler, bu da onların en etkileyici özelliklerinden bazılarını doğası gereği yok etti ve Almanlar ırklarını titizlikle taradı, sadece her zaman köpekler arasında bir alfa türü üretmek.

 

Kişilik ve Mizaç

 

Bu muhtemelen aşina olduğunuz kişiliklerden biridir. Güzel bir Alman Çoban Köpeği görüyorsunuz ve koşup onu sevmek isterken, o dikkatli gözler sizi sorguluyor ve değerlendiriyor olduğundan bunu daha iyi bilirsiniz. Ancak Alman Çoban köpeğinin mizacı saldırgan olmadığından onlardan da korkmazsınız.

 

Bu köpekler doğal olarak mesafelidir ve genellikle yabancılara karşı çekingendir. Kesinlikle sonsuza kadar sadıktırlar ve size güvenileceğine karar verdiklerinde, size kişiliklerinin tamamen ödül gibi gelen bir yönünü göstereceklerdir. Son derece zekiler ve eğitilebilecekleri konularda o kadar etkileyici bir yelpazeye sahipler ki, kendi başlarına bir işçi sınıfındalar.

 

Bu köpekler doğal olarak uzak dururlar ve genellikle yabancıların karşısında çekingen davranırlar. Alman Çoban Köpeği'nin özellikleri kesinlikle sonuna kadar sadıktır ve size güvenileceğine karar verdiklerinde, size kişiliğinin tamamen ödül gibi gelen bir yönünü gösterecektir. Son derece zekiler ve eğitilebilecekleri konularda o kadar etkileyici bir yelpazeye sahipler ki, kendi başlarına bir işçi sınıfındalar.

 

Onlar mükemmel bekçi köpekleridir ve çocukları koruma konusunda onlara güvenebilirsiniz. Egzersize, çok fazla uyarılmaya ve sürekli olarak sevdiklerinin yanında olmaya ihtiyaç duyarlar (Alman Çoban köpeğinin  ayrılık kaygısı bu köpekler için büyük bir sorundur, çünkü sahiplerinin varlığı olmadan çıldırırlar).

Bazı yönlerden bu köpek gerçekten alfa kişiliktir: sakin, iddialı, kendine güvenen, kendinden emin, aşırı zeki, güçlü ve atletik ve sizi tereddüt ettirecek büyüklükte. O zaman evde Alman Çoban köpeğinin davranışı sevgi dolu, sessiz, sakin ve hatta zaman zaman cesurdur.

 

Eğitimi

 

Bu köpek eğitilmek için yetiştirildi. Eğer onların geçmişiyle ilgili biraz okursanız ne söylediğimizi anlarsınız. Bir Alman Çoban Köpeği evde (mevcut herhangi bir cinsten muhtemelen daha fazla şekilde) eğitilebilirken, bu köpeği köpek yavrusu sınıflarına veya cins konusunda uzmanlaşmış bir eğitmene göndermek inanılmaz derecede faydalıdır.

 

Uysallar, aşırı zekiler ve yönlendirilmeye ve iş bulmaya açlar. Öğrenmeyi ve meydan okumayı severler ve fırsat verildiğinde meydan okumayı da severler. Bu nedenle itaat dersleri bu cins için çok önemlidir, çünkü onlar başlarını belaya sokacak kadar zekidirler ve aynı zamanda her öğrenme eğrisinde size meydan okuyacaklardır. Evde kendinizi alfa olarak kanıtlamanız gerekir ve bu, sahibinin sağlam (asla agresif olmayan) bir eli tutmasından yararlanan türlerden biridir.

 

Erken sosyalleşme de bir zorunluluktur. Onları en başından itibaren diğer köpeklere, insanlara ve ortamlara maruz bırakın. Bu köpeklerin son derece tedbirli olma eğilimi vardır ve bazı durumlarda uygun olsa da bu mizacın erkenden ortadan kaldırılması gerekir, aksi takdirde bir Alman Çoban köpeği tehlikeli olabilir. Son noktaya kadar, agresif patlamalarıyla bilinen bazı büyük ırklar (Rottweiler ve Pitbull'lar) kadar tehlikeli değiller, ancak bu büyüklükte ve güçte olan herhangi bir köpeğin, elini göstermenin uygun olduğunu bilmesi gerekir.

 

Egzersiz Gereksinimleri

 

Bir Alman Çoban Köpeğiyle egzersiz yapma konusu dinamik bir konudur. Sebep şu: Bir yandan, çok fazla fiziksel uyarıma ihtiyaç duyuyorlar (ki bu genellikle eğitimleriyle iç içe geçiyor) ve diğer yandan, eklem sorunlarının ortaya çıkma riskini azaltmak için gençliklerinde çok fazla egzersiz yapmamaları gerekiyor.

 

Bununla birlikte, Alman Çoban köpeğinin çok fazla enerjisi var. Etrafta koşmayı severler, güçlü bir av ve sürü güdüsü vardır ve günün sonunda yorulmadıkları takdirde sizi genellikle geceleri ayakta tutarlar veya mobilyaları yok ederler. Bu coşku azalacaktır ancak yaşamları boyunca günde yaklaşık 30-45 dakika egzersiz yapmaları önemlidir.
Onlar etrafta koşacakları bir bahçeye sahip olmanın faydasını gören büyük köpeklerdir ve onların egzersiz yöntemlerine çeşitlilik katabilirsiniz.

 

Yüzmeyi, frizbi oynamayı, getir-getir oynamayı, yürüyüşe çıkmayı (ya da doğayla ilgili herhangi bir şey yapmayı) ve sizi kovalamayı severler. Fiziksel ve entelektüel uyarım, uslu ve iyi huylu bir Alman Çoban Köpeğinin anahtarı olduğundan, egzersiz rutinlerini itaat eğitimlerine dahil ettiğinizden emin olun.

 

Beslenme

 

Alman Çoban Köpeğiniz günde 3-4 bardak yüksek kaliteli kuru mamayı iki eşit öğüne bölerek yemelidir.

 

Alman Çoban Köpeğiniz için en sağlıklı (ve en kaliteli) beslenmeyi üretmeye çalışmanız önemlidir, çünkü köpek yavrusu yıllarında beslenme şekli, yetişkinlikteki eklem sağlığını doğrudan etkileyebilir. Yapışkan olma eğiliminde değiller ve egzersiz yapmayı sevdikleri için bu cinste çok fazla obezite görmüyorsunuz.

 

Yine de yaş, metabolizma, kilo ve aktivite düzeyi, dengeli bir diyet uygulanırken dikkate alınması gereken tamamlayıcı faktörlerdir. Bu köpeklerin ileri yaşlarda eklem ve bacakla ilgili problemler geliştirme eğiliminde olabileceğini bilin ve onların düzgün bir şekilde büyümeleri için en sağlıklı yiyecekleri sağladığınızdan emin olun.

 

Bakımı

 

Alman Çoban Köpeğinin alt kısmı genellikle kalın ve yoğun, üst kısmı ise ince olan çift katlı bir kürkü vardır.

Bu güzel köpeklerin, kendilerini soğuktan koruyan (suya dayanıklı) bir kürkü vardır ve yazın sıcağına hazırlanmak için kışın alt katmanını döker.

Kötü tüy dökücülerdir ve haftalık fırçalama gerektirirler (ve bazen mevsim gerektiriyorsa her gün).

Aslında, çoğu zaman en kötü tüy dökücülerden biri olarak kabul edilirler ve kürklerinin genellikle daha koyu olmasının da bir faydası olmaz (siyah tüyler daha açık renkli yüzeylerde daha fazla görünür). Bu cinsi satın alırken çok fazla bakıma ihtiyaç duyacağınızı bilin .

Hijyen açısından diş taşı ve bakteri oluşumunu önlemek için haftada 2-3 kez dişlerini fırçalayın.

Tırnaklarını kesin, ancak aktivite düzeyleri normalde onları doğal olarak yıprattığı için bunu sık sık yapmak zorunda kalacağınız şüphelidir.

Vücutlarında şüpheli herhangi bir şey olup olmadığını inceleyin ve düzgün bir şekilde büyüdüklerinden emin olmak için onları veterinere götürün; çünkü bu köpekler genellikle eklemlerle ilgili sorunların kurbanı olur (ve erken yakalanırlarsa kontrol edilmesi daha kolaydır).

 

Çocuklarla İletişimi

 

Uygun şekilde yetiştirilirse Alman Çoban çocukları kendi çocukları gibi kabul edecek, onları sonsuza kadar sevecek ve ne pahasına olursa olsun koruyacaktır.

Gençliklerinde oyunbazdırlar, gençler söz konusu olduğunda güçlerinin sınırlarını bilecek kadar sezgiseldirler ve neyin uygun olup neyin olmadığını bilecek kadar akıllıdırlar.

Bununla birlikte çocukların etrafındaki mizaçları, onların ne kadar iyi sosyalleştirildiklerine , eğitildiklerine ve gençlerle ne kadar iyi tanıştırıldıklarına bağlıdır.

Doğaları gereği bekçi ve koruyucu olmaları, çocuklarınızı sevmeleri, çocuklarınızın arkadaşlarını veya hatta tüm çocukları sevecekleri anlamına gelmez.

Ancak ve burada genelleme yapıyoruz  çocukların yanında genellikle gayet iyi davranırlar ve onlara karşı genellikle nazik davranırlar.

 

Sağlık Sorunları

 

Alman Çoban, makul bir yaşam beklentisine (9-13 yıl) sahip, genel olarak sağlıklı bir köpektir. Ancak, en popüler listede 2. sırada yer aldıkları için, bu, kaliteyi koruma konusunda sahip oldukları sorumlulukları dikkate almaksızın, büyük miktarda yavru üretmeye çalışan yavru köpek fabrikalarının olduğu anlamına gelir.

Alman Çoban köpeğinizi saihiplenirken yetiştiricinizin her iki ebeveyn için de sağlık izinleri sağlayabilmesi önemlidir. Bu izinlerin sertifikalı kuruluşlar tarafından verilmesi gerekmektedir.

 

Alman Çoban Köpeğinin sağlık sorunları şu şekildedir:

 

Kalça Displazisi:

 

Köpek dünyasına biraz aşina iseniz, muhtemelen bir noktada Alman Çoban Köpeklerinin kalçalarının kötü olabileceğini duymuşsunuzdur.

Bu, Alman Çoban Köpeği kalça displazisinin bu cinste çok yaygın olduğu anlamına gelir.

Kalça displazisi tüm ırkın %20'sini etkilediği için bu bir abartı değil. Kalça ekleminde bir yer değiştirme olduğunda ortaya çıkan bu özel bozukluğa karşı inanılmaz derecede savunmasızdırlar.

Semptomlar arasında yürürken ağrı, anormal yürüyüş, bacaklarda topallık ve en kötü ihtimalle hareketsizlik yer alır.

Bu durum için çok sayıda önleyici tedbir, tedavi ve ameliyat mevcuttur ve hiçbir zaman yaşamı tehdit edici değildir.

 

Dirsek Displazisi:

 

Kalça displazisi ile aynı damarda, bu durum dirsek ekleminde bir yer değiştirme olduğunda meydana gelir.

Bacak(lar)da topallığa, eklemi düzleştirmede zorluğa, anormal yürüyüşe ve daha da kötüsü hareketsizliğe neden olabilir.

Alman Çoban Köpeklerinde o kadar yaygın olmasa da, köpek uygun şekilde yetiştirilmezse veya kötü genleri miras almışsa yine de ortaya çıkabilir.

Bu durum için önleyici tedbirler, tedaviler ve ameliyatlar mevcuttur.

 

Dejeneratif Mileopati:

 

Bu dejeneratif hastalık omuriliği doğrudan etkiler ve beyinle iletişim kurma yeteneğini yavaş yavaş engeller.

Böyle bir durumda, Alman Çoban Köpeğiniz arka ayaklarını kontrol etmekte zorlanacak ve çoğu zaman orada olduklarını tamamen unutabilecektir.

Bazı durumlarda, hastalığı düzeltebilecek tedaviler ve diyet değişiklikleri mevcuttur, ancak çoğu zaman köpek uyutulur.

 

 

Keratit:

 

Bu durum kornea iltihaplandığında ortaya çıkar. Korneanın ne olduğundan emin değilseniz insanlardakiyle aynıdır; gözün gözbebeğini ve irisini kaplayan kubbe.

Bu acı verici durum, köpeğinizin görüşünü büyük ölçüde etkileyebilir ve bazen gözlerini açık tutmak istemeyecek kadar acı verici olabilir.

Buna bakteriler, mantarlar, darbe (yaralanma) ve bazen de sadece kötü genler neden olur.

Bununla birlikte, bu durum için pek çok tedavi mevcuttur ve hiçbir zaman yaşamı tehdit edici değildir.

Daha çok küçük köpeklerde bulunsa da Alman Çoban Köpeklerinde de oldukça yaygındır.
 

 

Etiketler: German Shepherd Özellikleri
Eylül 01, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.