Kediler neden tüy döker?
Her kedi sahibi kedisinin sağlıklı canlı, parlak tüyleri olmasını ister. Gerek evin temizliği gerek sağlık açısından da dökülmesini istemez. Ama kediler doğası gereği mevsim geçişlerinde, çiftleşme döneminde strese girdiklerinde doğal olarak tüy dökerler.
Kedilerin dönemsel olarak tüy dökmeleri doğal olsa da bunu fazla olması yada dönemler dışında da dökmeye devam etmesi bir sağlık probleminin varlığına ya da yetersiz beslemeden kaynaklı vitamin eksikliğinin göstergesi olabilmektedir.
Kedilerde en sık rastlanan tüy dökme sorunlarını değinmek gerekirse,
En sık rastlanan tüy dökülme sebeplerinden biri mantar enfeksiyonudur, diğer bir deyişle saçkıran. Mantar sporu kedinin derisindeki kesik çizik açık yara vb. gibi zayıf noktalardan girerek deri altında tüy köklerine yerleşir ve burada gelişir. Mantar hastalığı son derece bulaşıcıdır genellikle dışarıda enfekte başka bir kedinin ısırığı tırmalaması veya bir arada bulunmasıyla bulaşır.
Bir arada bulunan kedilerin bu hastalığı birbirine bulaştırması çok hızlı olur.
Hastalığı ilerleyen evelerinde deri üzerinde pul pul kızarıklıklar ve bu kızarıkların bulunduğu yerlerde tüy dökülmeleri gözlemelenir. Tüyler cansız mat ve sağlıksız görünüm kazanır ve çok kolay dökülmeye başlar elinizle çektiğinizde bir çok tüy elinize gelebilir.
Bu hastalığın tevdisi veterinerinizin önereceği tedavi ve ilaçlarla mümkündür.
Mantar enfeksiyonuna bağlı sporların hızlı bir şeklide yok edilmesi evde kedinizin yaşadığı ortamda hijyenin sağlanması bulaşma riskinin sonlandırılması ile yok edilebilir.
Kedilerin tüy dökülmesini hızlandıran nedenlerden biri de kedinin aşırı tüy temizliği davranışıdır.
Tüylerin içindeki parazit oluşumu veya ölü parazit kalıntıları kedini rahatsız olmasına ve sürekli kendini kaşıyıp yalayarak temizlenme isteğine neden olur. Kedilerin pütürlü dilleri tüyleri temizlemesinin yanı sıra kopan tüyleri de toplar.
Bu rahatsızlık giderilmediği sürece kedi sürekli kendini temizlemeye çalışacak tüylerini aşırı yalayarak tüylere zarar vermeye başlayacak hatta belli noktaları yalayarak kelleşmesine ve derisinin kızarmasına neden olacaktır.
Bunun giderilmesi için yumuşak kedi fırçaları ile günlük kediniz taramanız ölü tüy ve parazitlerden arındırmanız tarama sonrası tüyleri temiz pamuklu nemli bir bezle silmeniz yeterli olabilir.
Kedilerin çok gerekmedikçe yıkanması önerilmez çünkü onların deri üzerindeki koruyucu yağ tabakası ve nemin kaybolmasına neden olur ve çabuk hastalanabilirler. Yıkanması gerekiyorsa sıcak bir ortamda ılık suyla,kediler için üretilmiş özel Ph değeri olan şampuan kullanarak yıkamanız gerekir. (Kedilerin derileri insanlarınkine göre daha hassas ve Ph değeri insanlarınkinden farklıdır,insanlar için üretilmiş şampuanları kullanmayınız.), Yıkandıktan sonra tüylerini iyice havlu yardımıyla kurulamanız gerekir.
Kedilerin tüylerini aşırı yalaması sadece tüy içi parazitlerden kaynaklanmıyor olabilir, aşırı yalama davranış bozukluğu stres girmiş, korkmuş veya canı sıkılan kendilerde kendini rahatlatmak ve sakinleşmek içinde kullandıkları bilinmektedir.
Bunun nedeni ortama uyum sağlayamamak, huzursuzluk ve onu rahatsız eden bir durum vb. bir çok neden olabilmektedir.
Kediler temizlenmek için tüylerini yaladıklarında, tükürme yetileri olamadığı için,ölü ve kopan tüyleri yutmaktadır. Aşırı tüy yutması sindirim sisteminde etkili bir şeklide işlenip atılamaz ve tüy yumağı sorunları ve beraberinde başka sağlık sorunları yaşamasına neden olur.
Aşırı yalama davranış bozukluğunu veterinerinizin de desteği ile bu davranışın nedenlerini belirleyip, ortadan kaldırmak ile çözümlenebilir.
Belirgin bir deri hastalığı olmaksızın,kedilerin tüylerinin sağlıksız mat görünmesi ve dökülmesinin en önemli nedeni sağlıklı bir beslenme diyetine sahip olmamasıdır.
Kedinizin beslenmesi için kullandığınız mama kedinizin kürkünün sağlıklı olması için gerekli, protein,vitamin,mineral ve besin içeriklerini karşılamıyorsa, sağlıksız mat bir görünüme sahip olur, yeterince beslenemeyen tüyler zayıflar ve dökülür.
Kedinizin tüylerinin sağlıklı kalabilmesi için verdiğiniz mamanın besin içerikleri çok önemlidir.
Tüyler yüksek proteine ihtiyaç duyalar aldıkları proteinin yaklaşık üçte birini deri ve tüylerini desteklemek için kullanırlar.
Bu nedenle beslenmesinde kullandığınız mamanın yüksek kalite ve kolay sindirilebilir protein olması çok önemlidir.
Beslenmesinde kullandığınız mamanın sadece yüksek protein içermesi tek başına bir anlam ifade etmez, aynı zaman da yüksek sindirilebilir protein içermesi önemlidir. Yüksek sindirilebilirlik özelliği olmayan proteinler kullanılamadan sindirim sistemi tarafından kullanılmadan atılacak ve bir anlamı olmayacaktır.
Bunu yanında diyetinde kullandığınız mamanın vitamin ve mineral dengesi de sağlıklı bir deri ve tüy yapısı için önemlidir. A ve E vitaminleri özellikle tüyleri sağlıklı tutmak ve dökülmesini önlemek için çok önemli ve gerekli vitaminlerdir. Bu vitaminler hücre büyüme ve gelişmesini destekleyen doğal antioksidanlardır. Bu vitaminlerin eksikliği kedinizin tüylerinin yapı taşı olan keratinin üretiminde sorunlara neden olur, ve sağlıksız derdi ve tüy yapısı olarak karşımıza çıkar.
Sonuç olarak kedinizi tüylerini sağlıklı tutmak için; beslenme diyetine özen göstermeyi, tüy bakım ve temizliğini sağlamayı, deri hastalıklarından kurtulması için veterinerinize tedavilerini yaptırmayı, ihmal etmemelisiniz.