Kedi ve Köpeklerde Korona Virüs Ve Etkileri
Yetişkin kedi ve köpeklerde korona virüs hafif ve nadir görülse de, yavru hayvanlarda yaygın ve bulaşıcı olabilmektedir.
Hastalığın bulaşmasından dört gün içerisinde belirtiler göstermeye başladığı bilinmektedir.
İlk belirtileri sindirim bozukluğuna bağlı ishal, su ve mineral kaybı, güçsüzlük halsizlik olarak görülebilmektedir.
Hastalık çoğunlukla dışkı ve çevresel etkenler yoluyla bulaşır, hasta hayvanlarda, dışkı renginde değişimi kötü koku ve kanlı şekle dönüşebilir.
Yetişkin kedi ve köpeklerde bu hastalık genellikle hafif geçer ve semptom göstermez ve çoğu zaman tedavi gerektirmeyebilir.
Yavru kedi ve köpeklerde bağışıklık sistemi tam olarak güçlenmediği için hastalık ilerleyebilir hatta ölümcül olabilir.
Bununla ilgili önlem olarak, Canine Corona Virus (CCV) aşısı yapılmaktadır, bu aşı evcil hayvanların korona virüs hastalığına karşı korumakta ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Alacağınız tedbirler arasında en önemlisidir, bağışıklığını güçlendirecek besin takviyeleri ve vitaminler kullanılabilir.
Bu konuda alacağınız basit önlemlerle riski azaltmanız mümkündür.
Ancak ilk önceliğiniz, evcil hayvanınızı hastalığın olduğu ortamlardan uzak tutmak olmalıdır.
Yürüyüşe çıkarıldığında, çevrede olabilecek diğer hayvanlar ve faktörlerle temasa geçmesi önlenmeli, mama kabı su kabı temizliğine önem verilmelidir.
Korona virüs tedavisinde, veterinerinizin tavsiye edeceği su ve mineral kaybını önleyici ilaçlar kullanarak kısa sürede tedavi etmek mümkündür.
Korona virüs çeşitleri çok fazladır, kedi ve köpeklerdeki korona virüs insanlardakinden çok farklıdır ve insanlara bulaşmazlar.
Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 adlı korona virüsü insanları korku ve paniğe sevk etmiş, bunun istenmeyen birçok sonucu ortaya çıkmıştır.
Bunlardan biride evcil hayvanların korona virüsü yaydığı yanlış inancı ve söylemleri olmuştur.
Bu yanlış ve mesnetsiz söylemler yüzünden birçok evcil hayvanın sokağa bırakılması gibi acımasız sonuçları olmuştur.
İnsanlarda salgın haline gelen Covid-2 virüsünün hayvanlara etkileri üzerinde yapılan araştırmalar sonucuda, Dünya sağlık örgütü ile Hayvanları koruma sağlık örgütü tarafından yapılan testler sonucunda, virüsü hayvanların taşımadığını sadece taşıyan insanlarla bir arada olmalarından kaynaklı virüsün sadece hayvanların üzerinde bulunduğunu göstermiş, hayvanlardan insanlara geçen bir virüsü vakası tespit edilmemiştir.
Çevrenizde hastalığa yakalanmış insanları kesinlikle evcil hayvanınızla temasını engellemeli, kendinizin hasta olması durumunda kendiniz karantinaya almalı ve onlarla kesinlikle temastan kaçınmalısınız.
Bu süre zarfında evcil hayvanlarınızla yakınlarınız ilgilenmesi gerekecektir.
Bu hastalıkla mücadele ederken, evcil hayvanların temizliği konusu oldukça önemlidir.
Onları dezenfekte etmeye çalışmak onların sağlığı açısından sıkıntı yaratabilir.
Korona virüsü engellemek için kullanılan dezenfektanlar, çeşitli alerjik reaksiyonlara yol açabilir, hayvan sağlığına uygun olamayabilir.
Kullandığınız kimyasal dezenfektanlar, hayavnların göz sağlığını bozulmasına, deride alerjik reaksiyon ve lezyonlara, tüylerinin matlaşmasına, ve solunum sistemine zarar verebilmektedir.
Bu nedenle evcil hayvan sağlığı örgütleri, evcil hayvanların kimyasal maddelerle dezenfekte edilmesini sağlıklı bulmamaktadır.
Evcil hayvanlarınızın hijyenini dezenfektan maddeler yerine, doğal yöntemlerle temizliğine dikkat edilmesi önerilmektedir.
Bu konuda kullanacağınız ilaç ve temizleyicilere dikkat etmeli ve izleyeceğiniz yol için veterinerinizden destek almanızı öneririz.