Evinizin bahçesinde köpek bakımında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Bahçede köpek bakımında öncelikle dikkat edilmesi gereken husus bu köpeğin dış ortam şartlarına ayak uydurabilen bir cins olması gerekmektedir.
Uzun tüylü soğuk hava iklimine alışkın köpeklerin bahçede bakılması daha sağlıklıdır.
Kısa tüylü alt tüyleri zayıf köpeklerin dış hava koşullarında bakılması özellikle kış aylarında oldukça sakıncalı olabilmektedir.
Bunun için özellikle korunma alanının çok iyi olması soğuktan etkilenmeyecek bir alanı olmasına özen gösterilmelidir.
Aksi durumda köpeğinizin hasta olması, soğuktan strese girmesi,mutsuz olması gibi bir çok sağlık sorunu ile karşı karşıya kalabilmektedirler.
Bahçede köpeğiniz için mutlaka ona ait olan bir alan ve korunabileceği bir barınak, kulübe organize etmelisiniz.
Bahçede ona ait dolaşabileceği 7-8 m2 den az olmayan dikdörtgen bir tel çit alan oluşturabilir ve bunun içine korunabileceği bir kulübe koymanız gerekmektedir.
Köpeğin alanın sizinle kontak kurabileceği alana en yakın yere organize edilmesi çok faydalıdır.
Çünkü köpekler sahiplerine yakın olmak isterler onlardan uzak olmak onları mutsuz eder.
Bu nedenle evinize en yakın sizi dışarı çıkınca görebileceği bir konuma göre ayarlamanız onun için en iyisi olacaktır.
Eğer alan oluşturmayıp bir kulübe ve köpeği o kulübeye köpeğinizi bağlama düşüncesi çok yanlış bir düşüncedir.
Bu durum köpeğinizi istediği gibi hareket etmesi özgürlüğünü kısıtlayacağından hayvan strese girecek mutsuz ve agresif olmasına sebep olabilecektir.
Köpeğinize oluşturacağınız alanın içindeki, kulübenin,yağmur, rüzgar, kar gibi hava şartlarına uygun konum ve nitelikte olması gerekir.
Kulübenin dikdörtgen olmasını, dış havaya uygun ısı yalıtımlı ahşap malzemeden olması ve zeminin kaymaz ahşap malzemeden olması en sağlıklısıdır. ve bu kulübenin kapısının dikdörtgenin bir köşesinde olmasına ortada olmamasına özen göstermelidir.
Orta kapılı bir kulübe rüzgarı ve yağmuru olduğu gibi içeri almakta ve köpeğinizin bunlardan korunmasını zorlaştırmaktadır.
Kapının bir köşede olması köpeğinize içerde sığınması ve korunması gereken bir alan bırakmakta, yağmur ve rüzgardan korunabilmektedir.
Yine köpeğinizin kulübenizin kapısının konumunun sizinle kontak kurabileceği, kafasını çıkardığında sizi görebileceği bir konumda olmasına özen göstermelidir.
Köpeğiniz için belirlediğiniz alanın,yaz aylarında da güneşten korunabileceği üzerinde bir branda, şemsiye veya bir çatı oluşturma gibi güneşin etkilerinden korunabileceği bir alanın olması da önemlidir.
Bahçede yaşayan köpeklerin de, dışarı çıkmaya, gezmeye, sahibiyle ve çevresiyle sosyalleşmeye ihtiyaçları vardır.
Bahçede yaşıyor kocaman alan bütün gün zaten dışarıda bütün gün serbest kalıyor diye gezmeye ihtiyacı yok gibi bir düşünce tamamen yanlıştır.
Ne kadar geniş bir bahçede de yaşarsa yaşasın, köpeğin mutlaka günde iki kez dışarı çıkarılıp dış dünyayla ve sizinle etkileşimi, iletişimi ve sosyalleşmesi onun gelişimi, gözlemlemesi açısından çok önemlidir.
Bahçe dışındaki şehir hayatının uyarıcılarını bilmesi öğrenmesi, diğer çevresel faktörleri, uyarıcıları bilmesi, gözlemlemesi, deneyimleme ve bunlara adapte olması açısından son derece önemlidir.
Bunların dışında bahçede köpeğinizi bahçede serbest bıraktığınız durumlarda bahçe ekipmanlarının, bahçe hortumu, bahçe bakım alet edevatları, elektrik kablo ve aksamları gibi malzemeleri ortada bırakmamalısınız.
Köpeğiniz bunlarla oynamaya, kemirmeye çalışabilir bu da hem köpeğinize hem de sizin eşyalarınıza ciddi zararlar verebilmektedir.
Ayrıca bahçe bakımında, ağaçların ve bitkilerin, ilaçlama yapılması esnasında, köpeğinizin mama ve su kabının korunmasına ilaç bulaşmamasına köpeğinizin bu ilaçlamadan korumaya da özen gösterilmelidir.