Köpeklerin ev eşyalarına zarar vermesinin önlemesi.
Köpeklerin eşyaları kemirip parçalama nedenleri ve nasıl engel olunabileceği, ve bunları nasıl uygulamanız gerektiği hakkında basit ip uçları vereceğiz.
Köpeğinizin evde yalnız kaldığı dönemlerde evde eşyalara zarar verme parçalama eğilimleri olabilmektedir.
Kepeklerin ev eşyalarına zarar verme eğiliminin bir çok nedeni olabilmektedir.
Öncelikle bunun nedenleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
Köpekler tür dışı canlılar olduğu için ilk başta onları tanımak gerekiyor.
Yavru köpekler annelerinden ayrıldıktan sonra, etrafını tanımaya dış dünyaya ayak uydurmaya çalışırlar.
Bunu yaparken birçok şeyi deneyimleyerek öğrenmeye çalışırlar.
Deneyimleme öğrenme yavru köpeklerde ağzıyla tanıma çalışmayla başlar, her objeyi koklar ağzına alır kemirir yutar.
Bu kimi zaman çeşitli maddi zararlara, köpeğin sağlığını tehlikeye atacak sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Bunun önüne geçmemiz ilerde bu tür sorunlarla karşılaşmamız için, köpeğiniz daha bebeklik döneminden başlayarak alanını belirmeniz gerekmektedir.
Alan sınırlandırma köpeğin bu parçalayıp yutabileceği objelerden uzak tutmak ve kontrol altında almaktır.
Bu küçük adımla hem köpeğinizin sağlığını hem de eşyalarınızı korumuş olursunuz.
Bu alana koyacağınız mama kabı oyuncak yatak gibi materyallerin de parçalanamayacak materyaller olmasına ve toksik maddeler olmamasına da köpeğinizin sağlığı için özen gösterilmelidir.
Köpeklerde çiğneme, parçalama davranışı objeleri tanımanın yanı sıra onların streslerini atmalarının bir yöntemi, anti stres hormonu salgılayarak rahatlamak için yapmaktadırlar.
Özellikle yalnız kaldığı dönemlerde stres altında hissettiği için bu davranışa yönelmektedir.
Bu nedenle evde yalnız kalan köpekler aşırı strese girip bununla baş edebilmek için sürekli bir şeyleri parçalama, kemirme gibi eşyalara zarar verme eğiliminde olurlar.
Bu tür alışkanlıkların ilerde büyüdüğünde daha büyük sorunlara yol açabileceği ve eğitimin çok daha zor olacağını unutmamalısınız.
Yetişkin bir köpek eşyalarınıza ve evinize çok daha büyük zararlar verebilir.
Bunun önüne yavruyken geçmek büyüdüğünde size büyük rahatlık sağlayacaktır.
Yavru köpeğinizin özellikle yalnız kaldığı sizin kontrolünüzün dışında olduğu zamanlarda bu alan sınırlama eğitimini vermeniz gereklidir.
Belli bir alan içinde eşyalara ulaşamayacağı bir alan içinde tutmalısınız bu tel çit olabilir boş küçük bir oda olabilir.
Bu alanın içine gereksinimlerini sağlayacak eşyaları bulundurmalı bunlarında toksik olmayan ve parçalanamayan malzemeden olması önemlidir.
Diğer yandan köpeğinizin yalnız kaldığı için strese girmemesi için stres atabileceği oyuncak veya çiğneme ürünler koymalısınız.
Bunlar doğal malzemelerden olmalı kurutulmuş çiğneme kemikleri, kurutulmuş dana kulağı, kuzu bacağı gibi doğal hayvansal ürünler olabilir.
Köpeğiniz bunları çiğneyip parçalamaya çalışarak yalnızlık ve yalnızlığın getirdiği stresle başa çıkabilecek duruma geliyor.
Köpeğiniz bir alanın içine hapsetmek size ve çevrenize yanlış gibi görünebilir, hayvan serbestçe dolaşsın düşüncesine sahip olabilirsiniz.
Bu yanlış bir düşüncedir köpeğinizin davranışlarını insan davranışlarıyla karıştırmamalısınız.
Köpeğinizin konfor alanı sizin varlığınızdır, siz ortamda olmadığınızda köpeğiniz için her yer aynıdır.
Siz olmadığınızda yalnız kalır ve strese girer ve stresini atabilmek için eşyaları kemirir parçalar, sizin yapmanız gereken siz olmadığında stresle başa çıkabilecek ortamı sağlamaktır.
Diğer bir konuda ona oynaması için vereceğiniz oyuncakları tanımasını sağlamanız önemlidir.
Örneğin köpeğinize bir ayakkabı ile oynamasına izin vermeniz köpeğinizin kafasında bütün ayakkabılarla oynayabileceği düşüncesini doğurabilmektedir.
Başka bir örnek vermek gerekirse, tahta bir materyalle oynamasına izin vermeniz bütün tahta objelerle oynayabileceği anlamını köpeğinize yüklemiş olabilirsiniz.
Bu da onun mobilyalarla oynayabileceğini düşünmesine sebep olabilir.
Köpeğinize yavruyken bu eğitimi sağladığınızda, yetişkin olduğunda buna gerek kalmayacak.
Köpeğiniz evinize zarar vermeden kendi için ayrılan oyuncaklar dışında bir eşyayla ilgilenmeyecek evin içinde serbestçe dolaşabilecektir.