Kedi ve köpeklerde mikroçip uygulaması hakkında merak ettiğiniz sorular.
Kedi, köpek ve bazı evcil hayvanlara mikroçip uygulaması ne zaman zorunlu hale getirildi?
Evcil hayvanlara yönelik mikroçip uygulama zorunluluğu, Tarım ve Orman Bakanlığının hazırladığı yönetmeliğin, 26 Şubat 2018 tarihinde Resmi gazetede yayınlanmasıyla yürürlüğe girmiştir.
Yönetmeliğe göre, 31 Aralık 2022 tarihine kadar, sahipli kedi, köpek ve gelincik gibi evcil hayvanlarının deri altlarına mikroçip takılarak elektronik ortamda kayıt altına alınmaları zorunlu hale getirilmiştir.
Kedi, köpek veya evcil hayvanınıza çip taktırmazsanız ne olur?
Tarım ve Orman bakanlığınca belirlenen 31 Ararlık 2022 tarihine kadar çip taktırılmayan evcil hayvan sahiplerine, tespit edilmesi durumunda, 5199 sayılı kanun doğrultusunda idari para cezası uygulanacağı bildirilmiştir.
Evcil hayvanlara mikroçip uygulaması ile ne amaçlanmaktadır?
Genel olarak evcil hayvanlara mikroçip uygulaması ile hayvanların kimliklendirilmesi amaçlanmaktadır.
Bu sayede evcil hayvan sahibinin kim olduğu hangi aşıları olduğu hangi hastalıklara sahip olduğu ve tedavi süreçleri hakkında bilgi sahibi olunabilecektir.
Evcil hayvanların kaybolmasının veya çalınmasının önüne geçilecek ve sokağa bırakılması engellenmiş olacaktır.
Evcil hayvanlara mikroçip uygulaması nerede ve nasıl yapılmaktadır?
Evcil hayvanlara mikroçip uygulaması,Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve ilçe müdürlükleri ile serbest çalışan veteriner klinikleri tarafından uygulanmaktadır.
Veteriner hekimler tarafından basit bir operasyonla deri altına pirinç tanesi büyüklüğünde pasif bir mikroçip yerleştirilmektedir.
Böylece evcil hayvanınız sizin bakımınızda olduğuna dair tescilli bir kimlik sahibi olmaktadır.
Bu mikroçip 15 haneli bir kimlik numarası içermektedir.
Bu numara evcil hayvan sahibi kimlik bilgileri ile eşleştirilerek Ev Hayvanları Kayıt Sistemine işlenmektedir.
Evcil hayvanın kimlik bilgilerine, mikroçip özel elektronik bir cihaz tarafından okutularak, kayıtlı tüm bilgilere ulaşabilmektedir.
Mikroçip nedir evcil hayvanların sağlığını etkiler mi?
Evcil hayvanlar için kullanılan radyo frekansı ile çalışan mikroçiplerin hayvan sağlığına hiçbir zararı bulunmamaktadır.
Mikroçipleri pirinç tanesi büyüklüğünde 15 haneli uluslararası bir numara içermektedir.
Bu numaraya evcil hayvanın, ırkı, cinsi, rengi, doğum tarihi, olduğu aşı ve tedavilerin yanı sıra evcik hayvan sahibinin,TC kimlik numarası, telefon numarası ve adres bilgileri de işlenmektedir.
Bir güç kaynağı ya da pili yoktur bilgi göndermezler sadece özel elektronik cihazlarla okutularak içindeki bilgiler görülebilmektedir.
Yeni doğmuş veya yeni sahiplenilen evcil hayvan yavrularına ne zaman çip takılmalıdır?
Tarım ve Orman Bakanlığının çıkardığı yönetmeliğe göre, yeni doğmuş evcil hayvan yavruları doğduktan sonra 3 ay içerisinde sahipleri tarafından mikroçip taktırıp sisteme kaydettirmeleri gerekmektedir.
Yeni sahiplenilen evcil hayvanlarında sahiplenildikten sonraki 2 ay içerisinde sisteme kaydettirmeleri gerekmektedir.
Evcil hayvanın sahip değişikli ve mikroçip bilgileri güncellenmesi nasıl yapılır?
Evcil hayvanların sahip değişikli durumunda, Tarım Orman Bakanlığı İl-ilçe müdürlüklerinden, "Ev Hayvanı Sahip Değişikliği Belgesi" alınmalı, gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra, bu belge ile hayvanın yeni sahibinin 2 ay içerinde Tarım Orman Bakanlığı İl-ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunarak veri tabanına değişimi kaydettirmeleri gerekmektedir.
Evcil hayvanların kayıtlarındaki hatalı bilgilerin düzeltilmesi için, E-devlet sisteminden Tarım ve Orman Bakanlığı uygulamasında, “Havyan Kayıt Bilgisi Düzeltilme Bildirimi” formu doldurularak başvuru yapılmalıdır.
Evcil hayvanların mikroçiple kontrolü nasıl sağlanacak?
Hayvanların sokak hayvanı mı ev hayvanı mı olduğu, Tarım bakanlığı ekipleri, Belediye ekiplerinin ve veterinerlerin rutin kontrolleri ile sağlanabilecektir.
Üzerindeki mikroçip olan ev hayvanlarının sahipleri tespit edilebilecek ve sokağa bıraktığı için cezai yaptırım uygulanacaktır.
Ayrıca evcil hayvanların yurtdışı, yurt içi seyahat ve veteriner kontrollerinde hayvanların sisteme kayıtlı olup olmadığı denetlenebilecektir.
Sisteme kaydedilmemiş olarak tespit edilen hayvan sahiplerine de yine cezai yaptırım uygulanacaktır.
Sokakta bulunan bir hayvanın, sahipli olup olmadığının kontrolü için veteriner hekime gidilmesi gerekiyor.
Eğer sahibi mevcutsa ve kayıp ilanı vermişse hayvanın sahibine ulaşılıp sahibine teslim edilmesi gerekiyor.
Eğer sahibi herhangi bir kayıp ilanında bulunmamışsa evcil hayvanı sokağa bırakmış sayılacak ve cezai yaptırımla karşılaşacaktır.